Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een paramedisch beroep. Binnen de ergotherapie staat het doen centraal. Ergotherapeuten behandelen, begeleiden en adviseren mensen met beperkingen in de uitvoering van dagelijkse activiteiten.
Hierbij kunt u denken aan de persoonlijke verzorging, huishouden, werk, vervoer, opleiding of vrijetijdsbesteding.

De ergotherapeut onderzoekt of er mogelijkheden zijn om de handelingen die nu niet meer gaan, weer mogelijk te maken.
Naast de persoonlijke mogelijkheden kijkt de ergotherapeut ook naar de hulpbronnen in uw omgeving. Dat kunnen aanpassingen zijn, maar ook personen. Ergotherapie is maatwerk, maatwerk in weer kunnen doen.

U heeft voor ergotherapie een verwijzing nodig van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist.

Mocht u of een hulpverlener vinden dat u ergotherapie nodig heeft, dan kunt u een verwijzing vragen aan uw arts.

Vraagstellingen voor de ergotherapeut:

Ergotherapeuten behandelen mensen met verschillende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld: CVA/beroerte, dementie, Parkinson, MS, chronische pijn, chronische vermoeidheid, reuma of een spierziekte.

Bij iedere aandoening staat niet de aandoening, maar de individuele mogelijkheden en beperkingen van die persoon en zijn omgeving centraal. Daardoor zal de behandeling van elke cliŽnt anders zijn.

Voorbeelden van vraagstellingen:

Ik heb reuma in mijn handen; ik kan geen pannen afgieten en niet lang staan aan het aanrecht. Hoe kan ik zelf blijven koken?

Ik heb een rollator, maar ik kan er thuis niet goed mee uit de voeten, ik kan er niet handig mee bij het aanrecht werken en ik kan niet met de rollator bij het toilet komen. Hoe word ik handiger met de rollator?

Ik heb vanwege mijn trillende handen niet genoeg controle over de muis en het toetsenbord van de computer. Zijn er aanpassingen waardoor ik weer zelf met de computer kan omgaan?

Ik kan, ondanks mijn nieuwe bril, niet goed meer lezen. Ik zou graag weer kunnen lezen, is dat mogelijk?

Ik heb al jarenlang pijn in mijn rug. Ik heb veel behandelingen gehad, maar de pijn blijft aanwezig. Ik moet er mee leren leven, wordt gezegd. Maar hoe kan ik dan mijn dagelijkse werkzaamheden doen? Kan ik weer tuinieren en is er een stoel die ik kan gebruiken bij mijn werk aan de balie?

Ik heb door een ziekte maar weinig energie, ik raak steeds meer achterop in het huishouden en ik kom nooit meer aan iets leuks toe. Hoe kan ik meer grip krijgen op mijn dagelijkse werkzaamheden en houd ik toch energie over voor ontspanning?

Ik heb via de WMO een scootmobiel, maar ik heb er al een tijd niet op gereden en nu durf ik dat niet meer. Wie leert mij weer rijden?

Ik heb MS en kan niet meer fietsen. Ik wil graag mijn dochter zelf naar school brengen. Is er een oplossing die bij mij en mijn gezin past?

Mijn man is dementerend en kan zichzelf niet meer vermaken. Het valt mij zwaar om hem alsmaar bezig te houden. Hoe kunnen we ieder weer wat rust en ontspanning vinden?

Gerelateerde links:

Startpagina ergotherapie: ergotherapie.startpagina.nl
Startpagina patiŽntenverenigingen: patiŽntenvereniging.startpagina.nl